Aktieavancebeskatningslovens § 4 C, stk. 3, var ikke i strid med EU-retten

Østre Landsret fandt, at et britisk selskab ikke svarede til et dansk aktie- og anpartsselskab, og at betingelsen for skattefrihed i aktieavancebeskatningslovens § 4 C, stk. 3, derfor ikke var opfyldt. Bestemmelsen var ikke i strid med EU-retten.

Østre Landsret fandt, at et britisk selskab ikke svarede til et dansk aktie- og anpartsselskab, og at betingelsen for skattefrihed i aktieavancebeskatningslovens § 4 C, stk. 3, derfor ikke var opfyldt. Bestemmelsen var ikke i strid med EU-retten.

SAGENS TEMA

Nets Danmark A/S (tidligere Teller A/S) var ejer af én andel i det britiske selskab Visa Europe Ltd. I 2007 blev der indgået en optionsaftale mellem Visa Inc. og Visa Europe Ltd. om alle kapitalandelene i Visa Europe Ltd.

Optionsaftalen blev udnyttet i 2017, og Nets Danmark A/S afstod derfor sin ejerandel til Visa Inc. Nets Danmark A/S anmodede på den baggrund om et bindende svar på, om salget af ejerandelen var skattefri i medfør af aktieavancebeskatningslovens § 8, jf. § 4 C, stk. 1 og 3.

Sagens tvistepunkt var, om Visa Europe Ltd. opfyldte betingelsen i aktieavancebeskatningslovens § 4 C, stk. 3, der har følgende ordlyd:
”Det er en betingelse for, at aktier er omfattet af stk. 1, at porteføljeselskabet er et aktie- eller anpartsselskab, som er skattepligtigt efter selskabsskattelovens § 1, stk. 1, nr. 1, eller et tilsvarende udenlandsk selskab.”

ØSTRE LANDSRETS DOM

Landsretten udtalte, at det efter ordlyden af og forarbejderne til selskabslovens § 1, stk. 2, 2. pkt., og § 45 sammenholdt med ordlyden af og forarbejderne til lov om visse erhvervsdrivende virksomheder § 3 og § 4 må anses for en ufravigelig betingelse for at kunne registrere et selskab som aktie- eller anpartsselskab, at kapitalejerne skal have ret til andel i selskabets overskud i forhold til deres ejerandel. Der kan dog være forskelle i fordelingen til vedtægtsmæssigt bestemte kapitalklasser.

Landsretten fandt, at Visa Europe Ltd. ikke besad de grundlæggende træk om at udbetale udbytte efter ejerandel, som efter selskabsloven er afgørende for, om et selskab kan registreres som et aktie- eller anpartsselskab. Betingelsen i aktieavancebeskatningslovens § 4 C, stk. 3, var derfor ikke opfyldt.

Landsretten fandt videre, at der ikke var grundlag for at anse en forståelse af aktieavancebeskatningslovens § 4 C, stk. 3, hvorefter alene udenlandske selskaber, der ligesom danske aktie- og anpartsselskaber udbetaler udbytte efter ejerandel, kan anses for svarende til de i bestemmelsens første led nævnte danske aktie- og anpartsselskaber, for at være i strid med TEUF artikel 63, stk. 1, om kapitalens fri bevægelighed.

Landsretten udtalte i den forbindelse, at Nets Danmark A/S ikke havde søgt at godtgøre, at der i andre medlemsstater ikke i almindelighed kan registreres selskaber, der ligesom danske aktie- og anpartsselskaber udbetaler udbytte efter ejerandel, eller at det i praksis skulle være mere byrdefuldt eller usædvanligt at anvende en sådan selskabsform i andre medlemsstater.

Skatteministeriets interesser for landsretten blev varetaget af advokat Bodil Søes Petersen i samarbejde med advokat Malthe Gade Jeppesen.

Læs mere om vores rådgivning indenfor skatter og afgifter.