”Det bliver aldrig hverdag at møde i Højesteret”

Advokat og partner Birgitte Kjærulff Vognsen har 35-års jubilæum hos Poul Schmith/Kammeradvokaten den 15. juni. Hun er en af Danmarks absolut førende skatteadvokater inden for vurderingsområdet og har ført adskillige sager ved Højesteret.

Advokat og partner Birgitte Kjærulff Vognsen har 35-års jubilæum hos Poul Schmith/Kammeradvokaten den 15. juni. Hun er en af Danmarks absolut førende skatteadvokater inden for vurderingsområdet og har ført adskillige sager ved Højesteret.

Det er et imponerende bagkatalog af sager, Birgitte Kjærulff Vognsen kan se tilbage på i dag, den 15. juni, hvor hun har 35-års jubilæum hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. Antallet af højesteretssager nærmer sig 70, og hun regnes i dag for en af landets absolut førende skatteadvokater inden for vurderingsområdet.

Da hun gik i folkeskolen i 60´erne, var det imidlertid ikke de bonede gulve i Prins Jørgens Gård, hun drømte om at slå sine folder på. Den store attraktion var dengang de skrå brædder i Den Kongelige Ballet, og faktisk var det lidt et tilfælde, at hun i stedet begyndte at orientere sig mod jurastudiet:

”I ottende og niende klasse havde jeg en tanke om, at jeg skulle være professionel balletdanser, og jeg trænede voldsomt meget. Men der var nogle klassekammerater, som gik og lavede sjov med, at de skulle være ambassadører, og det kom til at vække min interesse for juraen.”

I samme periode dristede en lærer sig til at sige, at hvis Birgitte overhovedet havde andet i hovedet end ballet, skulle hun overveje at blive advokat, og så var kursen sat. Birgitte Kjærulff Vognsen blev student fra Kildegaard Gymnasium i 1974, og i 1979 blev hun cand.jur. fra Københavns Universitet. Kort derefter indledte hun sin karriere med en ansættelse i Danske Bank.

Et svært juridisk område

Specialiseringen i den fagligt tunge skatteret blev først for alvor udviklet, da hun startede hos Poul Schmith/Kammeradvokaten for anden gang i 1994. Før det havde hun ud over arbejdet hos Danske Bank – og altså en tidligere ansættelse hos Poul Schmith/Kammeradvokaten – arbejdet hos Plesner (dengang Lunøe & Partnere) og Gangsted-Rasmussen.

”Kammeradvokaten manglede på det tidspunkt en advokat til området, og jeg syntes, det var spændende,” fortæller hun, mens hun medgiver, at hendes egen optagethed af skatteret ikke nødvendigvis er noget, alle deler.

”Hvis folk til et selskab spørger, hvad man laver, og man svarer skatteret, tænker mange på det som tørt. Men det er det ikke, når man synes, det er sjovt at fordybe sig i noget og finde det rigtige resultat. Det handler om at læse meget og sammenstykke ting, og det er et svært juridisk område, fordi der er så meget lovregulering.”

Adrenalin i kroppen

Birgitte Kjærulff Vognsen sidder i dag stort set udelukkende med retssager for Skatteministeriet, og netop det at gå i retten er en udfordring, hun aldrig bliver træt af. Med et stort antal principielle sager bag sig må hun også siges at have sat et vist aftryk, om end hun selv forsøger at tale betydningen lidt ned ved at sige, at principielle domme også kan gå i glemmebogen. Til gengæld medgiver hun gerne, at selve det at møde som advokat i Højesteret altid vil være noget særligt.

”At møde i Højesteret bliver aldrig hverdag, og jeg tror ikke, at nogen vil betragte det som en hverdagsforteelse. Jeg tror, at de fleste har det sådan, at så er man på dupperne. Det er ikke som at møde ved skrivebordet. Man er måske ikke nervøs, men adrenalinen kører i kroppen.”

Fritid 

Det giver næsten sig selv, at Birgittes karriere ikke har levnet voldsomt meget tid til fritidsaktiviteter. Men når det skal være, elsker hun at rejse, ikke mindst til Paris. Hun nyder også at tilbringe tid i sommerhuset, og balletten dyrker hun stadig, når træningen da ikke forhindres af globale pandemier. På natbordet ligger en reference til jubilarens allerførste tanker om at blive advokat, nemlig Bo Lidegaards bog ”Uden mandat” om diplomaten Henrik Kauffmann.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.