Fødselsdagsportræt: Vi skal konstant følge med teknologiens rivende udvikling

Begreber som kunstig intelligens og greenwashing er på manges læber. For partner og advokat Maiken Toftgaard er arbejdsdagen præget af både juridiske udfordringer og forretningsmæssige muligheder i en verden, hvor ny teknologi og forbrugerbeskyttelse fylder mere og mere. Den 25. juli fylder hun 40 år.

Begreber som kunstig intelligens og greenwashing er på manges læber. For partner og advokat Maiken Toftgaard er arbejdsdagen præget af både juridiske udfordringer og forretningsmæssige muligheder i en verden, hvor ny teknologi og forbrugerbeskyttelse fylder mere og mere. Den 25. juli fylder hun 40 år.

Det er ikke bare et arbejde – det er en passion. Det lægger Maiken ikke skjul på. Begejstringen og drivkraften er heller ikke svær at få øje på, når hun taler om sin karriere. Det var dog ikke en drøm om at blive advokat, der rettede Maikens blik mod paragrafferne, men at hun havnede på jurastudiet, var alligevel ganske velovervejet:

”Hovedkriteriet for mit uddannelsesvalg var, at mine jobmuligheder ikke blev for snævre. Jeg drømte om et arbejdsliv med udfordringer og mulighed for at prøve forskellige brancher og jobfunktioner af – og så var det vigtigt, at der var mulighed for at få et internationalt udsyn. Jeg havde en idé om, at juraen kunne imødekomme mine ønsker, og jeg har ikke fortrudt,” fortæller hun og fortsætter:

”Efter et studieophold i Californien og et praktikforløb i sekretariatet i FN’s Sikkerhedsråd i New York startede jeg som advokatfuldmægtig i København, men grundet IP-rettens internationale karakter arbejder jeg nu med advokater og klienter fra hele verden. De input og perspektiver, jeg får gennem samarbejdspartnere fra Brasilien til Bangladesh, og de internationale IP-organisationer og komiteer, jeg er en del af, tilføjer en ekstra dimension til mit arbejdsliv.”

Et højaktuelt felt

Maiken var ikke et sekund i tvivl, da hun i 2017 efter nogle år som in-house advokat hos en mediekoncern fik muligheden for at være med til at opbygge IP-teamet hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. En spændende og udfordrende opgave, som passede perfekt til hendes natur, hvor fremdrift og skabertrang er nogle af karakteristikaene. Og det nu veletablerede team påskønnes i høj grad:  

”Det er en stor motivationsfaktor for mig at være en del af et godt, sammentømret hold. Jeg tror på, at de bedste rammebetingelser for, at vi kan udvikle os og dermed præstere bedst muligt for vores klienter, er et trygt og rart arbejdsmiljø. Det er derfor ambitionen at skabe et sådant arbejdsmiljø, samtidig med at vi hele tiden udfordrer hinanden og udfolder hver enkelt kollegas fulde potentiale.”

Apropos Maikens natur er det oplagt, at hun er specialiseret inden for IP og markedsføringsret. Der er fart over feltet, og udviklingen er konstant – præcis som hun kan lide det. I disse år beskæftiger hun sig i særdeleshed med datadrevet markedsføring, forbrugerbeskyttelse og krydsfeltet mellem AI og IP-rettigheder, hvor samspillet mellem kompliceret lovgivning og teknologi er i hastig udvikling:

”AI fylder alle steder, og håndtering af rettigheder er ekstremt vigtigt i den rivende udvikling, der er i gang. Vi skal hele tiden forholde os til nye juridiske spørgsmål, og det er afgørende at forstå teknologien bag for at kunne rådgive vores klienter.”

En sag, man aldrig glemmer

Karrieren har allerede budt på en lang række komplekse IP- og markedsføringstvister både i og uden for retslokalet. Men når man spørger Maiken, hvad der har været hendes mest spektakulære sag, er det imidlertid også en sag med et internationalt islæt, som overstråler dem alle:

”Jeg har repræsenteret den kinesiske systemkritiker og kunstner Ai Weiwei i en retssag om Volkswagens misbrug af et kunstværk med 3500 redningsveste fra flygtninge på Lesbos. Retssagen nød international bevågenhed og blev simultantolket på kinesisk til tilhørerne, der bl.a. bestod af tilrejsende aktivister iført redningsveste. Volkswagen blev dømt til at betale den største godtgørelse, der – så vidt jeg ved – er tilkendt i en dansk ophavsretssag. Og jeg fik både et besøg i Ai Weiweis private, underjordiske atelier i Berlin og tankevækkende snakke om kunst og storpolitik med i bagagen. Den sag kommer jeg aldrig til at glemme.”

Fra millisekunder og præstationer til kvalitetstid med familien

Når Maiken lukker computeren ned på Kalvebod Brygge, springer hun på cyklen og sætter kurs mod Søborg, hvor hun bor med sin mand Jens-Jacob og deres to børn, Andrea på 11 år og Otto på 8 år. Maiken er tidligere eliteløber, og selvom elitesporten er en saga blot, elsker hun stadig at være aktiv: 

”Når jeg har fri, kobler jeg af sammen med min familie. Vi tilbringer søndag eftermiddag på Brøndby Stadion, tager i Parken til landskamp og rejser gerne afsted på weekendtur for at se VM-gymnastik eller EM-håndbold. Vi elsker at drøne rundt i klitterne ved vores sommerhus ved Vesterhavet og hører meget musik – gerne live. Tid med min lille familie er det, jeg prioriterer allerhøjest, og min fødselsdag skal fejres på Korsika, hvor vi skal vandre, dykke og snorkle.”

Hold Dig Opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din Indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbrev, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbrev din nøgle til det hele fra et full-service advokatfirma. Tilmeld dig her.