Overvejelser forud for specialeskrivningen
For at blive klogere på hvordan jeg selv kan gå til specialeskrivningen har jeg snakket med tre af mine gode kollegaer, der alle har erfaring med at skrive speciale, nemlig stipendiat Sally Zenia Gjerskov Hylby, advokatfuldmægtig Katarina Søby Laursen og advokat Esbern Frank Syhler-Hansen.
Det kan nemlig virke en smule uoverskueligt at skulle i gang med specialeskrivningen, da der er tale om en stor afhandling, hvor man selv skal tilrettelægge tid og indhold. Jeg har derfor spurgt mine kolleger, hvilke overvejelser de gjorde sig forud for specialeskrivningen, hvordan de oplevede tids- og arbejdspresset under specialeskrivningen, og hvilke erfaringer, både gode og dårlige, de gjorde sig i forbindelse med specialeskrivningen.
Sally forklarede, at det for hende var vigtigt at skrive inden for et område, som hun er god til og har interesse for. ”Men det skulle også være en god og hyggelig proces og en proces, hvor jeg havde tid til også at lave andre ting end specialet” tilføjede hun.
Katarina syntes, at det var svært at tage hul på processen, fordi det virkede lidt uoverskueligt. Hun vidste ikke præcis, hvad de enkelte dele af specialet skulle indeholde, og hvad den røde tråd skulle være til at begynde med. Dette kunne Sally genkende og bemærkede, at det i starten var udfordrende at få sat retning på specialet og finde et emne og en problemformulering.
Katarina og hendes specialemakker overvejede også indledende, om der var grund til at gøre det sværere for dem selv end højst nødvendigt ved at vælge et emne, der endnu ikke var behandlet i litteratur og praksis.
Esbern havde de samme overvejelser og fremhævede, at specialet sagtens kan få en spændende vinkel med ny retspraksis og lovmateriale, hvis man vælger et allerede behandlet emne.