Gruppevejleder på KU - Undervisningserfaring som studerende og juraen i praksis

I denne artikel dykker jeg ned i min rolle som gruppevejleder på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor fokus strækker sig ud over blot studieteknik. Jeg vil også berøre emner som trivsel og den praktiske forståelse af jura. Derudover kan du læse om vores spændende virksomhedsbesøg hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, hvor de studerende fik et dybtgående indblik i den juridiske praksis uden for undervisningslokalet.

I denne artikel dykker jeg ned i min rolle som gruppevejleder på Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet, hvor fokus strækker sig ud over blot studieteknik. Jeg vil også berøre emner som trivsel og den praktiske forståelse af jura. Derudover kan du læse om vores spændende virksomhedsbesøg hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, hvor de studerende fik et dybtgående indblik i den juridiske praksis uden for undervisningslokalet.

Undervisningserfaring som studerende

Mit valg om at blive gruppevejleder udspringer af ønsket om at bidrage til studiemiljøet, ligesom jeg blev inspireret af min egen positive oplevelse med en engageret gruppevejleder under studiestarten. For at påtage mig denne rolle kræves ikke kun faglig kompetence, men også en forståelse for de studerendes udfordringer, der kan opstå i starten af studiet.

At blive gruppevejleder kræver typisk en kombination af akademisk erfaring og engagement, evalueret gennem en formel ansøgningsproces og jobsamtale. Tidsmæssigt indebærer rollen en undervisning gang om ugen, ligesom der også skal forberedes til dette.

En væsentlig del er fokus på trivsel. Det gælder særligt i forhold til stresshåndtering og for at skabe et velfungerende studiemiljø. Jeg arbejder derfor aktivt med de studerende for at sikre, at de trives både personligt og fagligt, hvilket bl.a. inkluderer eksamenstræning og besvarelse af personlige- og faglige spørgsmål.

Udover at have været en kilde til at hjælpe andre og give egne erfaringer videre styrker rollen også mine egne færdigheder. Jeg lærer at strukturere undervisningsforløb på en sammenhængende måde, ligesom det er med til at forbedre mine formulerings- og præsentationsevner.

Min kollega Konrad Maximilian Habeck er også gruppevejleder på det Juridiske Fakultet og udtaler følgende:

”At være gruppevejleder giver en mulighed for at bruge sin erfaring på studiet til at gøre det så nemt som muligt for de nye studerende at falde til. Man står i en unik relation til de nye studerende og kan med en selv som eksempel vise studiets faldgruber, men også muligheder. Derudover får man mulighed for at give de studerende et indtryk af de mange muligheder, studiet åbner for.”

Virksomhedsbesøg hos Poul Schmith/Kammeradvokaten

Oplevelser fra den virkelige verden bidrager til at give de studerende en forståelse for juridisk praksis uden for klasseværelse. Dette er noget, som er utrolig relevant, men som man ikke lærer på studiet. Jeg oplevede det personligt selv, da jeg var på første semester, hvor min gruppevejler arrangerede en tur i retten, hvor vi overværede en retssag i strafferetten i praksis.

Netop derfor er en af mine personlige højdepunkter i rollen som gruppevejleder det virksomhedsbesøg som jeg og tre af mine dygtige kollegaer afholdte for omkring 100 første-semester studerende. Koordineringen af dette begivenhedsrige besøg var en sjov udfordring, og her spillede Kammeradvokaten også en afgørende rolle ved aktivt at bidrage til planlægningen, både koordinering og med kompetente oplægsholdere.

De studerende blev bl.a. underholdt med oplæg om, hvad det vil siget at være videnstudent, hvilket man kan blive allerede på første semester, ligesom livet som stud.jur. blev præsenteret.

Den praktiske side af juraen indgik også i programmet, da to erfarne jurister præsenterede den aktuelle Samsam-sag og belyste de juridiske udfordringer heri samt deres roller i retssagen. De studerende udviste stor interesse og engagerede sig aktivt i diskussionen ved at stille gode og relevante spørgsmål. Dette skabte en dynamisk dialog, hvor de studerende blev præsenteret for juraen i praksis, ligesom de fik mulighed for at forholde sig til den.

Dagen blev afsluttet med velsmagende forplejning fra vores kantine, hvilket gav de studerende mulighed for at netværke og diskutere dagens indtryk på en uformel måde.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.