Højesteretsdom om private udlåns udgang fra virksomhedsordningen

Højesteret fastslår, at private udlån, der uberettiget var medtaget som aktiver i virksomhedsordninger, kunne udtages i det første år inden for genoptagelsesfristen.

Højesteret fastslår, at private udlån, der uberettiget var medtaget som aktiver i virksomhedsordninger, kunne udtages i det første år inden for genoptagelsesfristen.

Højesteretssagens baggrund

Sagen handlede om tre landmænd, der gennem en længere årrække havde anvendt virksomhedsordningen på deres personligt drevne landbrugsvirksomheder.

Som led i generationsskifter overdrog landmændene delvist ejerskabet til landbrugsvirksomhederne til deres børn. Overdragelserne fandt sted i 2001, 2008, 2012 og 2013, og købesummerne blev berigtiget ved, at landbrugsvirksomhederne ydede lån til børnene.

Under den efterfølgende domstolsprøvelse af skattemyndighedernes afgørelser, gav landsretten skattemyndighederne medhold i, at udlånene var af privat karakter og derfor ikke kunne indgå i landmændenes virksomhedsordninger.

Landsretten gav endvidere skattemyndighederne medhold i, at de havde været berettiget til at anse lånene for hævet ud af landmændenes virksomhedsordninger i indkomstårene 2012 og 2013, som var det første år inden for den ordinære genoptagelsesfrist.

Højesterets dom

Der var for Højesteret enighed om, at landmændenes udlån til deres børn ikke kunne indgå i landmændenes virksomhedsordninger. Sagen angik derfor for Højesteret alene, om skattemyndighederne som følge af navnlig skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1, var afskåret fra at ændre landmændenes skatteansættelser.

Højesteret udtalte, at landmændene havde valgt at benytte virksomhedsordningen i alle de relevante indkomstår, og at indkomsten for disse år herefter alene havde været undergivet den foreløbige beskatning, som virksomhedsordningen indebærer.

Højesteret udtalte videre, at landmændene i indkomståret 2012 og 2013 medtog de omhandlede udlån med aktuel saldo som aktiver i deres virksomheder, selvom udlånene på intet tidspunkt kunne indgå i deres virksomhedsordninger. Højesteret fastslog, at det var en konsekvens heraf, at udlånene skulle udgå af ordningerne, uanset hvornår lånene var blevet ydet.

Da der efter skatteforvaltningslovens § 26, stk. 1, tidligst kunne ske genoptagelse af skatteansættelserne i indkomståret 2012 henholdsvis 2013, tiltrådte Højesteret, at skattemyndighederne havde været berettiget til at anse udlånene for hævet i virksomhedsordningerne i disse indkomstår.

Det, som landmændene havde anført om muligheden for korrektion af deres indskudskonti, kunne ikke føre til et andet resultat.

Om sagens omkostninger bemærkede Højesteret, at der under de foreliggende omstændigheder ikke kunne lægges vægt på, at skattemyndighederne ikke tidligere havde grebet korrigerende ind, som landsretten ellers havde lagt vægt på. Højesteret fandt imidlertid, at der henset til sagens principielle karakter og vidererækkende betydning var grundlag for at ophæve sagens omkostninger.

Højesteret stadfæstede på denne baggrund landsrettens dom.

Skatteministeriets interesser blev for Højesteret varetaget af advokat Mattias Chor i samarbejde med advokat Malthe Gade Jeppesen.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.