Højesteretsdom om udlån fra virksomhedsordningen

Sagen angik, om saldoen på en mellemregningskonto skulle betragtes som et erhvervsmæssigt aktiv med den virkning, at mellemregningen kunne indgå i skatteyderens virksomhedsskatteordning.

Sagen angik, om saldoen på en mellemregningskonto skulle betragtes som et erhvervsmæssigt aktiv med den virkning, at mellemregningen kunne indgå i skatteyderens virksomhedsskatteordning.

Sagens baggrund

En landmand havde gennem en længere årrække drevet sin landbrugs- og minkvirksomhed som en personligt ejet virksomhed, som var placeret i hans virksomhedsskatteordning. I forbindelse med et generationsskifte indgik landmanden og hans stedsøn en sameje- og driftsinteressentskabskontrakt om driften af minkvirksomheden og stiftede samtidigt et interessentskab med en ejerandel på 75 % til stedsønnen og 25 % til landmanden.

I interessentskabets første regnskabsår opstod en mellemregning på 3.414.902 kr. i landbrugsvirksomhedens favør.

Skattemyndighederne fandt, at 75 % af mellemregningens saldo, svarende til stedsønnens ejerandel, skulle anses for hævet i landmandens virksomhedsordning i medfør af virksomhedsskattelovens § 5. Landsskatteretten stadfæstede ved afgørelse af 4. november 2019 det daværende SKATs afgørelse.

Østre Landsrets dom

Landmanden indbragte Landsskatterettens afgørelse for domstolene, og sagen blev henvist til Østre Landsret som 1. instans, jf. retsplejelovens § 226, stk. 1.

Landsretten fandt, at skattemyndighederne med rette havde anset 75 % af saldoen på mellemregningskontoen, svarende til stedsønnens ejerandel af interessentskabet, for hævet efter reglerne i virksomhedsskattelovens § 5.

Skatteministeriet blev derfor frifundet.

Højesterets dom

Landmanden ankede landsrettens dom til Højesteret, der afsagde dom den 26. april 2023.

Højesteret udtalte under henvisning til Højesterets dom af 31. maj 2013 (UfR 2013.2382/SKM2013.505.HR), at en virksomhed under virksomhedsordningen kan yde lån, der har erhvervsmæssig karakter, uden at dette anses for en overførsel af værdier til den skattepligtige. Hvis den skattepligtige derimod finansierer privat långivning, herunder til en ægtefælle eller nært beslægtede, er der derimod tale om overførsel af værdier til den skattepligtige i henhold til virksomhedsskattelovens § 5.

Om den konkrete sag udtalte Højesteret, at 75 % af mellemregningens saldo, svarende til stedsønnens ejerandel af interessentskabet, måtte anses for et lån til stedsønnen. Eftersom lånet ikke var opstået som led i en løbende samhandel mellem interessentskabet og landbrugsvirksomheden – men derimod som led i den generelle finansiering af interessentskabet – fandt Højesteret, at lånet måtte anses for at være privat långivning med hævede beløb i skatteyderens virksomhedsordning. Det var uden betydning for denne vurdering, at landmanden hæftede for interessentskabets forpligtelser.

Højesteret fandt endvidere, at der ikke forelå en administrativ praksis, som udelukkede forhøjelsen af landmandens personlige indkomst.

Højesteret stadfæstede på denne baggrund landsrettens dom. 

Skatteministeriets interesser blev for Højesteret varetaget af advokat Mattias Chor i samarbejde med advokat Malthe Gade Jeppesen.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.