Sagens baggrund
Store dele af Danmark blev ramt af stormen ”Bodil” den 5.- 6. december 2013 med en sådan kraft, at der både blev konstateret stormflod, stormfald og oversvømmelse flere steder. Stormfloden medførte, at mange husejere oplevede store skader på deres ejendom og indbo, idet stormfloden også ramte mange helårshuse og ikke kun sommerhusområder, som primært har været ramt ved tidligere stormfloder. Der blev anmeldt ca. 3.000 stormflodsskader, hvilket var det næststørste skadestal som følge af en stormflod siden stormflodsordningens etablering i 1991.
Sagen vedrørte erstatning for skader på en ældre beboelsesejendom, der blev totalskadet i forbindelse med stormfloden. Forsikringsselskabet vurderede som ”første instans”, at husejeren var berettiget til bl.a. en bygningserstatning på cirka 1,4 mio. kr. svarende til ejendommens beregnede nyværdi.
Husejeren (skadelidte) klagede over forsikringsselskabets erstatningsudmåling til det daværende Stormråd (i dag: Naturskaderådet), der den 17. maj 2017 traf afgørelse om bl.a. at nedsætte erstatningen for bygningsskader til cirka 380.000 kr., svarende til 26,70 % af den beregnede nyværdi. Stormrådet vurderede, at ejendommen inden stormflodens indtræden var ”væsentligt og aldersmæssigt nedslidt med atypiske konstruktioner for beboelse og mangelfuld vedligeholdelse”.
Forsikringsselskabets afgørelse blev af Stormrådet fundet ugyldig, idet selskabet ikke ved erstatningsudmålingen havde foretaget en individuel bedømmelse af den enkelte skade med inddragelse af princippet i forsikringsaftalelovens § 39 (berigelsesforbuddet).