Klimaret – en selvstændig juridisk disciplin?

Som student ved Poul Schmith/Kammeradvokaten får vi en bred vifte af arbejdsopgaver og problemstillinger. I denne udgave af Nyt for Studerende vil jeg gerne give et indblik i hvordan det var at blive stillet overfor arbejdsopgaven: ”Hvad er klimaret?”

Som student ved Poul Schmith/Kammeradvokaten får vi en bred vifte af arbejdsopgaver og problemstillinger. I denne udgave af Nyt for Studerende vil jeg gerne give et indblik i hvordan det var at blive stillet overfor arbejdsopgaven: ”Hvad er klimaret?”

Klimaretten i en nøddeskal

Hele verdens befolkning bliver påvirket af klimaet. Det er et emne, som i de seneste år har fået mere opmærksomhed, hvilket også er tydeligt ud fra et juridisk perspektiv.

Som juridisk disciplin omfatter klimaretten alle de regulatoriske tiltag på globalt, EU- og nationalt plan, som har til formål at opfylde de politisk fastsatte klimamålsætninger.

Retsområdet omfatter desuden de retlige udfordringer forbundet med håndtering af klimaforandringerne, herunder f.eks. klimatilpasnings- og klimasikringsprojekter mv.

Denne afgrænsning af klimaretten har været en del af et projekt, som studenterne i min gruppe var med til at arbejde på. Jeg var nemlig en del af en studentergruppe, som fik til opgave at undersøge og definere klimaretten i forhold til andre retsområder.

Klimarettens samspil med andre retsområder

Det var et stort projekt at dykke ned i klimaretten for at finde helt ind til dens kerne. Klimaretten fungerer nemlig i samspil med en lang række øvrige retsområder.

Et eksempel er menneskerettigheder, hvor der bl.a. har været anlagt søgsmål i flere forskellige stater med påstande om, at den førte klimapolitik krænker borgernes menneskerettigheder. Dette har i nogle tilfælde været med henvisning til den Europæiske Menneskerettighedskonventions art. 2 om ret til livet samt art. 8 om ret til respekt for privatliv og familieliv.

Arbejdsprocessen – et tæt samarbejde

I arbejdet med afgrænsningen af klimaretten kom vi i studentergruppen med helt bag kulisserne. Vi deltog i møder med partnerne fra vores faggruppe, hvor vi leverede vores arbejde og så, hvordan det reelt ville blive brugt. Vi blev i høj grad inddraget, da partnerne også var interesserede i at høre, hvad vi som studenter syntes var spændende inden for området.

Partner, Sune Fugleholm, som er en af specialisterne inden for klimaret, har sat nogle ord på hvordan det var at have studenterne med på projektet:

Studenternes arbejde var imponerende både i bredde og analyse. Det var et fuldt ud tilfredsstillende grundlag for forretningsmæssige beslutninger om, hvilke forretningsmuligheder teamet skulle fokusere på i 2023. På den måde blev studenternes arbejde en integreret del af vores arbejde med forretningsudvikling inden for klimaområdet. Denne forretningsmæssige proces kunne studenterne også lære af gennem deres deltagelse.”

Derudover arbejdede vi meget tæt sammen i studentergruppen, hvor vi koordinerede alle de opgaver, som udsprang af projektet.

En spændende arbejdsopgave

Der er mange grunde til, at klimaretsprojektet var meget spændende at tage del i som student, men her er tre udvalgte grunde:

  1. Klimaretten er i sig selv et interessant og højaktuelt retsområde. Det rummer desuden nogle spændende og komplicerede problemstillinger, når det overlapper med andre retsområder.
  2. Det var en stor holdindsats, og det var fedt at være sammen om et sådant projekt med de andre studenter.
  3. Det var spændende at være inkluderet i processen med partnerne, hvor man faktisk kunne se, hvordan vores arbejde blev taget imod.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Bemærk: Det er lige nu ikke muligt at tilmelde sig nyhedsbreve, og din tilmelding vil ikke blive registreret. Vi arbejder på at løse problemet og beklager ulejligheden.