Sagens baggrund
Hovedspørgsmålet i sagen var, om skatteyderen, der er polsk statsborger, og som efter det oplyste havde bolig og familie i Polen, men som arbejdede i Danmark, hvor han havde en bolig til rådighed tæt på arbejdsstedet, havde sædvanlig bopæl i Danmark eller Polen. Dét spørgsmål var nemlig afgørende for, om skatteyderen var berettiget til befordringsfradrag for rejser mellem arbejdsstedet i Danmark og boligen i Polen i indkomstårene 2017-2019.
Skatteyderen indrejste til Danmark i 2014 for at arbejde på et slagteri. Han boede efter det oplyste i et lejemål i Danmark, som han delte med 5 kollegaer. Han bibeholdt efter det oplyste sin bolig i Polen, hvor hans ægtefælle og to mindreårige børn boede.
Efter ligningslovens § 9 C, stk. 1, 1. pkt., kan den skattepligtige ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst foretage fradrag for befordring frem og tilbage mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads. Beregningen sker på grundlag af den normale transportvej ved bilkørsel efter en kilometertakst, der fastsættes af Skatterådet.
Af forarbejderne til ligningslovens § 9 C, stk. 1, 1. pkt., fremgår, at ”sædvanlig bopæl” står i modsætning til andre opholdssteder, f.eks. et sommerhus, og at ”sædvanlig bopæl” i tvivlstilfælde efter praksis fastlægges ud fra en vurdering af, hvor personen har centrum for sine livsinteresser. Fastlæggelsen kan ikke ske ud fra et enkelt kriterium, og i vurderingen indgår forhold som personlig, social, familie- og boligmæssig tilknytning til stedet, opholdenes hyppighed og tilmelding til folkeregisteret.
Sagen blev henvist til landsretten som første instans, jf. retsplejelovens § 226, stk. 1.