Den 1. januar 2024 trådte en række ændringer af planloven i kraft, som bl.a. giver kommunerne mulighed for at stille flere krav i fremtidige lokalplaner. I det følgende omtales nogle af de nye muligheder:
Det har længe været et ønske for mange kommuner - særligt de store uddannelsesbyer - at kunne sikre, at nye private ungdomsboliger rent faktisk bebos af studerende. Det er nu muligt, da det i lokalplaner kan fastsættes, at boliger kun må anvendes til ungdomsboliger til studerende.
Der har også været kommunal interesse for at kunne planlægge for beliggenhed og anvendelse af bygninger til religiøse formål. Med den seneste ændring er det blevet muligt i en lokalplan at fastsætte bestemmelser om beliggenheden af bygninger til religiøse formål, herunder forbud mod anvendelse af bygninger til religiøse formål.
Også på det grønne område har mange kommuner efterspurgt flere reguleringsmuligheder, herunder mulighed for at stille krav om etablering af ladeinfrastruktur og delebilspladser og krav til kvaliteten af ny bynatur. Det er nu blevet muligt. Fremover kan kommunerne desuden fastsætte bestemmelser om nulparkering, dvs. at der ikke i området må etableres parkeringspladser. Det kan f.eks. ske som led i kommunernes planlægning for bilfri byområder med grøn mobilitet og mindre luftforurening.
Endelig kan nævnes, at der er indført mulighed for at lokalplanlægge for midlertidig anvendelse af arealer i byzone, ligesom lokalplaner fremover kan indeholde undtagelser fra visse af naturbeskyttelseslovens bygge- og beskyttelseslinjer (one stop shop).
Du kan finde alle ændringerne på retsinformation her.