Principiel dom om forældelse ved nulstilling af A-skat og AM-bidrag

Skatteministeriet fik medhold i, at der ikke var indtrådt forældelse ved en afgørelse om nulstilling, som blev truffet mere end 3 år efter arbejdsgiverselskabets konkurs.

Skatteministeriet fik medhold i, at der ikke var indtrådt forældelse ved en afgørelse om nulstilling, som blev truffet mere end 3 år efter arbejdsgiverselskabets konkurs.

Sagens baggrund

Skattestyrelsen traf den 18. maj 2020 afgørelse om, at sagsøgte ikke skulle godskrives A-skat og AM-bidrag, som i 2015-2017 var formelt indeholdt, men ikke blev afregnet af det selskab, som han var ansat i, og som efterfølgende gik konkurs ved dekret afsagt den 9. maj 2017.

Landsskatteretten fandt, at Skattestyrelsens krav var forældet på tidspunktet for afgørelsen den 18. maj 2020, fordi forældelsesfristen på 3 år skulle regnes fra konkursens indtræden den 9. maj 2017.

Skatteministeriet indbragte sagen for domstolene, og sagen blev henvist til landsretten i 1. instans, jf. retsplejelovens § 226, stk. 1.

Landsrettens dom

Landsretten fandt det godtgjort, at sagsøgte vidste eller burde have vidst, at der ikke var økonomisk realitet bag den indeholdte A-skat og AM-bidrag, og at selskabet dermed ikke ville kunne afregne beløbene til forfaldstid. Betingelserne for nulstilling var dermed opfyldt.

Spørgsmålet var herefter, om kravet var forældet, og parterne var i den forbindelse enige om, at kravet er underlagt den 3-årige forældelse i forældelseslovens § 3, stk. 1, og ikke de særlige frist- og forældelsesregler i skatteforvaltningsloven.

Landsretten udtalte i den forbindelse, at det er en forudsætning for Skattestyrelsens afgørelse om nulstilling, at styrelsen var bekendt med, at sagsøgte eller hans far, som var direktør i selskabet, vidste eller burde have vidst, at der ikke var realitet bag de indeholdte beløb, og at selskabet ikke kunne betale beløbet til forfaldstid. Landsretten fandt, at der efter bevisførelsen ikke var grundlag for at antage, at Skattestyrelsen havde de nødvendige oplysninger for at foretage denne vurdering allerede ved konkursdekretets afsigelse den 9. maj 2017 eller på et tidspunkt inden den 18. maj 2017 (3 år før afgørelsen). Landsretten lagde til grund, at Skattestyrelsen først på et senere tidspunkt – efter den 18. maj 2017 – på baggrund af oplysninger fra kurator havde det fornødne grundlag for at foretage vurderingen og træffe afgørelse om nulstillingen. Kravet var derfor ikke forældet, da Skattestyrelsen traf afgørelse.

På den baggrund fik Skatteministeriet medhold i, at de formelt indeholdte A-skatter og AM-bidrag ikke skulle godskrives sagsøgte.

Skatteministeriets interesser for domstolene blev varetaget af advokat Tim Holmager bistået af advokat Tony Sabbah.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.