EU er i færd med at udvikle bæredygtighedspolitikker for virksomheder med det formål at forbedre beskyttelsen af miljøet og menneskerettighederne i og uden for EU. Som led i dette arbejde fremsatte EU Kommissionen i 2022 et forslag til et Corporate Due Diligence Direktiv (CSDDD), som i korte træk går ud på at:
Store EU-virksomheder, og store virksomheder uden for EU, der er aktive i EU, skal træffe foranstaltninger til at forebygge, identificere og afbøde eventuelle negative indvirkninger på menneskerettighederne eller miljøet forårsaget af:
- deres egne aktiviteter,
- deres datterselskabers aktiviteter- og
- de aktiviteter, der udføres af deres forretningspartnere.
Store virksomheder skal i følge forslaget fra Kommissionen også sikre, at deres forretningsmodel er forenelig med Parisaftalens mål om at begrænse den globale opvarmning til 1,5 °C.
Kommissionens forslag er nyskabende, da CSDDD reelt forpligter de omfattede virksomheder til at overholde regler inden for beskyttelse af miljøet og menneskerettighederne, som indtil videre har været enten frivillige for virksomheder at følge, eller som kun har forpligtet lande/stater.
Efter mange politiske forhandlinger faldt den politiske aftale om CSDDD på plads i går d. 14. december 2023 mellem forhandlere fra Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd.
Den endelige direktiv-tekst er ikke offentliggjort endnu. Hos Poul Schmith/Kammeradvokaten følger vi op med en gennemgang af det vedtagne direktiv.
Her er hvad vi ved om den politiske aftale fra Det Europæiske Råd og Europa-Parlamentet: