Retssagerne, store som små, har været drivkraften i hele Steffen Sværkes karriere hos Poul Schmith/Kammeradvokaten. Den har strakt sig over 35 år, hvor omdrejningspunktet hurtigt blev skattemæssige tvister.
Hører du en advokat citere Medina i retten, kan det meget vel være Steffen Sværke. Dagens fødselar, der har ført ca. 200 sager i Højesteret, er nemlig ikke bleg for at citere popsange, hvis det er det, der skal til, for at sikre, at vigtige pointer bliver både bemærket og husket.
Og der har været tilstrækkeligt med sager at bruge sangcitater i. Langt de fleste både store og komplekse sager.
De senere år har særligt Udbyttesagens civilretlige spor været i fokus. Det gælder bl.a. den meget omtalte erstatningssag mellem Skatteforvaltningen og Bech-Bruun, som Steffen Sværke førte med kollegaen Boris Frederiksen. Den sag blev den 20. november 2023 afgjort i Højesteret til Skatteforvaltningens fordel.
Det samme har adskillige sager om transfer pricing. Den seneste sag i Højesteret var MÆRSK/MOGAS-sag. Spørgsmålet var, om den danske stat skattemæssigt var blevet tilgodeset nok med det danske selskabs samhandel ved olieprojekter i Qatar og Algeriet. En sag, som Skatteministeriet fik medhold i september i år. Der var tale om en samlet forhøjelse på over 10 mia. kr. og skatten med renter udgjorde flere mia. kr.
”Den spændende udfordring for mig er løbende at skulle sætte sig ind i nyt stof, derfor bliver det aldrig rutine at føre skattesager. Over årene har det bragt mig i berøring med mange retsområder og emner, som jeg ellers ikke havde særlig indsigt i. F.eks. selskabsret og finansieringsret, hvor vi i Udbyttesagen har nydt godt af at kunne trække på stærke kræfter på tværs af firmaet. Jeg har også ført sager om beskatning af gevinst på bitcoins, og der kunne man i starten godt være famlende over for den nye valuta, men også her var der god hjælp at hente fra en kollega i Aarhus.”
På spørgsmålet om hvilken sag, der har gjort størst indtryk, nævner Steffen ikke en skattesag som forventet, men derimod en erstatningssag, som han førte. Det er Blødersagen, hvor der blev givet HIV-inficeret blodplasma til bløderpatienter tilbage i 80’erne:
”Den sag havde et meget tragisk bagtæppe og ingen reelle vindere eller helbredelse for de berørte, da den blev afgjort i Højesteret i 1996.”