Særlige krav ved skærmarbejde
Arbejdsgiveren har efter arbejdsmiljøloven en generel pligt til at sørge for, at medarbejderne er sikret arbejdsforhold, der er fuldt sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarlige. Dette gælder som hovedregel også i de tilfælde, hvor medarbejderen arbejder hjemmefra.
Når medarbejderen i et vist omfang udfører regelmæssigt skærmarbejde, gælder en række særlige krav. Det indebærer blandt andet krav til hensigtsmæssig indretning af disse skærmarbejdspladser, herunder f.eks. i forhold til placering af arbejdsbord, arbejdsstol, skærm, tastatur og belysning. Derudover har medarbejderen ret til en undersøgelse af øjne og syn samt eventuelle skærmbriller.
Det er i overensstemmelse med reglerne, at medarbejderen ved hjemmearbejde bruger sit eget udstyr til skærmarbejdet, hvis det opfylder de gældende krav. Dette omfatter f.eks. justerbar stol og adskilt skærm og tastatur.
I de tilfælde, hvor medarbejderens eget udstyr ikke lever op til de fastsatte krav, har arbejdsgiveren pligt til at stille det nødvendige udstyr til rådighed for medarbejderen.
Den politiske aftale lægger op til ændring
Hidtil har de særlige regler om skærmarbejde først skullet efterleves, når medarbejderen arbejder hjemme med skærmarbejde svarende til én dag eller mere om ugen.
På baggrund af bred politisk opbakning fremgår det nu af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet, at der er indgået aftale om at ændre reglerne for hjemmearbejde.
Med den nye politiske aftale indtræder reglerne således først, når medarbejderen har skærmarbejde, der svarer til mere end to dage om ugen gennemsnitligt over ca. en måned det samme sted, enten hjemmefra, på et fast arbejdssted eller ved skiftende arbejdssteder.
Formålet med ændringen er at gøre reglerne mere tidssvarende, da flere mennesker indretter sig med skiftende arbejdssteder, blandt andet ved at arbejde delvist hjemmefra.
”Mere end to dage om ugen”
Om fortolkningen af kravet om ”mere end to dage om ugen” har Beskæftigelsesministeriet præciseret, at det kan indebære, at en medarbejder ikke er omfattet af de særlige regler hverken på det faste arbejdssted eller i hjemmet. I den forbindelse fremhæves et eksempel om det tilfælde, hvor en medarbejder arbejder to dage på deres faste arbejdssted, to dage hjemme og én dag et andet sted.
Derfor er det hensigten at etablere en opsamlingsmodel i tillæg, hvor hjemmearbejdspladsen er udgangspunktet. Herefter skal der foretages en helhedsvurdering af medarbejderens samlede skærmarbejde på arbejdsstederne, og den vil kunne betyde, at der stilles krav om en særlig skærmarbejdsplads, hvis summen af medarbejderens skærmarbejde er mere end to dage om ugen, medmindre medarbejderen allerede har adgang til en skærmarbejdsplads på kontorpladsen eller det skiftende arbejdssted.
Ikrafttræden
Det forventes, at de nye ændringer træder i kraft i slutningen af april 2022.