Informationssamfundstjenester er en samlebetegnelse for tjenester, der normalt (men ikke altid) ydes mod betaling og som leveres online på individuel anmodning fra en bruger. Det kan fx være søgemaskiner, medieovervågningstjenester og såkaldte nyhedsaggregatorer.
Onlineindholdsdelingstjenester er en særlig form for informationssamfundstjenester. Eksempler er platforme som YouTube, Instagram og Facebook, der lagrer og giver adgang til ophavsretligt beskyttet materiale, fx musik og film, som er uploadet af brugerne.
I lovforslaget lægger Kulturministeriet op til, at de omhandlede tjenester skal iagttage en række nye forpligtelser. Hvis det ikke sker, vil tjenesterne kunne ifalde både et erstatnings- og et bødeansvar.
Ny forpligtelse for informationssamfundstjenester
Ifølge lovforslaget vil pressepublikationer, fx indhold i dagblade og på nyhedswebsteder, i en periode på to år efter udgivelse kun kunne benyttes af informationssamfundstjenester efter aftale med udgiverne.
Aftalekravet gælder dog hverken hyperlinks til eller brug af enkelte ord eller meget korte uddrag fra publikationerne. Det følger af lovforslaget, at meget korte uddrag ikke kan være 11 ord eller længere. Derudover indeholder lovforslaget ingen præcis angivelse af, hvor mange ord en informationssamfundstjeneste vil kunne bruge fra en pressepublikation uden aftale med udgiveren. Det fremgår dog, at informationssamfundstjenesters anvendelse af enkelte ord eller meget korte uddrag ikke må undergrave de investeringer, som udgivere af pressepublikationer foretager i forbindelse med produktion af indhold.
Kravet i forhold til pressepublikationer vil først og fremmest være relevant for medieovervågningstjenester og nyhedsaggregatorer. Sociale medier som Facebook, Twitter og LinkedIn må dog også forventes at blive påvirkede, da disse medier ofte automatisk tilføjer et kort uddrag, når en bruger poster et hyperlink til en artikel.
Lovforslaget indeholder en såkaldt specifik aftalelicens, hvorefter informationssamfundstjenester kan klarere samtlige nødvendige rettigheder ved at indgå én aftale med en kollektiv forvaltningsorganisation, der er godkendt af Kulturministeriet.