Whistleblowerlovens beskyttelse mod repressalier
Det følger af whistleblowerlovens § 8, stk. 1, at en whistleblower ikke må udsættes for repressalier, herunder trussel om eller forsøg på repressalier, som følge af, at vedkommende har foretaget en indberetning.
Det følger videre af whistleblowerlovens § 28, stk. 1, at en whistleblower, der er blevet udsat for repressalier som følge af en indberetning, har krav på godtgørelse.
Beviser en whistleblower at have foretaget en indberetning og lidt en ulempe, påhviler det modparten at bevise, at ulempen ikke udgjorde repressalier som følge af indberetningen. Det følger af whistleblowerlovens § 29, stk. 1.
Bevisbyrden er altså delt og lempet til whistleblowerens fordel (vi kender tilsvarende delte bevisbyrderegler fra f.eks. ligebehandlings- og forskelsbehandlingsloven).
Sagens faktiske omstændigheder
Sagen omhandlede en nu tidligere ansat, A, som i april 2022 foretog en indberetning til sin arbejdsgivers lovpligtige whistleblowerordning vedrørende potentielle overtrædelser af udbudsloven i forbindelse med IT-systemet S1, som A havde det tekniske systemejerskab for.
Forud for indberetningen til whistleblowerordningen havde A forsøgt på anden vis at gøre sin arbejdsgiver opmærksom på de potentielle overtrædelser af udbudsloven.
I juni 2022 meddelte arbejdsgiver til A, at A ikke længere skulle have det tekniske systemejerskab for S1, da systemejerskabet skulle overflyttes til to andre medarbejdere.
A blev herefter sygemeldt og opsagt grundet langvarigt sygefravær og manglende prognose for, hvornår A kunne vende tilbage til sit arbejde.
A gjorde gældende, at han havde været udsat for repressalier som følge af sin indberetning i form af opgavefratagelse. A gjorde videre gældende, at hans sygefravær og den deraf følgende opsigelse var forårsaget af repressalierne, og derfor udgjorde en ansættelsesretlig konsekvens i strid med beskyttelsen i whistleblowerloven.