KONFERENCENS UDGANGSPUNKT - MASSIVE MILJØMÆSSIGE UDFORDRINGER
De miljøretlige problemstillinger er mere presserende i samfunds- og erhvervsudviklingen end nogensinde.
De massive udfordringer på klimaområdet stiller akutte krav til en intensiveret udvikling af grøn energi. Samtidig står vi over for endnu større udfordringer med vores vandmiljø, hvor truslerne mod grundvandet og drikkevandet, blandt andet fra jordforurening, PFAS, pesticider og andre miljøfarlige stoffer, er mere påtrængende end nogensinde. Forureningen kommer både fra landbruget og deponering af forurenet jord og har resulteret i alvorlige miljøproblemer, såsom massivt iltsvind og fiskedød i vores indre farvande.
Nordic Waste-sagen repræsenterer en af de mest opsigtsvækkende og alvorlige miljøkatastrofer i nyere tid, med omfattende problemer inden for jordforurening, drikkevand og den omkringliggende natur samt boligområder. Sagen rejser flere principielle retlige spørgsmål, herunder om tilsyn, ansvarsplacering, miljøgodkendelser og potentielle miljøstraffe, hvilket gør den til et centralt tema på konferencen.
EU’s krav, herunder Vandrammedirektivet, skaber yderligere pres på Danmark, da direktivet opstiller målsætninger for vandmiljøet, der skal være opfyldt inden 2027. Dette inkluderer både vandkvalitet, miljøfarlige stoffer og vandkvantitet. Disse krav er særligt aktuelle i lyset af de seneste års voldsomt øgede regnmængder og oversvømmelser, som har medført komplekse udfordringer for såvel forsyningsselskaber som grundejere, og som forventes at intensiveres fremadrettet.
Dertil kommer et stærkt intensiveret fokus på biodiversitet og krav om bedre vilkår for den danske natur, ikke mindst krav om mere plads og udlægningen af flere arealer til vild natur, som en række miljøorganisationer arbejder målrettet for.