EU-designreformen: Ny forordning og nyt direktiv vedtaget

EU har vedtaget en omfattende reform af designlovgivningen, der moderniserer det over 20 år gamle regler. Med fokus på digitale teknologier markerer reformen en ny æra for designbeskyttelse, som skal harmoniseres og styrkes på tværs af EU-medlemslandene. I denne nyhed giver vi dig et overblik over de mest centrale ændringer.

EU har vedtaget en omfattende reform af designlovgivningen, der moderniserer det over 20 år gamle regler. Med fokus på digitale teknologier markerer reformen en ny æra for designbeskyttelse, som skal harmoniseres og styrkes på tværs af EU-medlemslandene. I denne nyhed giver vi dig et overblik over de mest centrale ændringer.

Nye definitioner af ”design” og ”produkt”

Den teknologiske udvikling har skabt nye typer af design, der ikke er knyttet til fysiske produkter. For at imødekomme denne udvikling og sikre fremtidig relevans er definitionerne af både ”design” og ”produkt” blevet opdateret.

Designbegrebet er nu udvidet til at omfatte bevægelser, overgange og andre former for animationer, hvilket gør det muligt at beskytte en bred vifte af digitale designs, såsom lyseffekter og NFT’er. 

Samtidig er produktdefinitionen præciseret til også at omfatte grafiske værker, logoer, overflademønstre og grafiske brugergrænseflader (GUI).

Beskyttelsen af reservedele udfases

Fremover vil producenter af sammensatte produkter, som for eksempel bilproducenter, ikke længere kunne opnå designbeskyttelse for reservedele, der specifikt anvendes til reparation af et produkt med henblik på at genskabe dets oprindelige udseende (”must match-dele”). 

Med de nuværende regler har det ikke været muligt at opnå EU-designbeskyttelse for must match-dele. Derimod har det været muligt at opnå en dansk designbeskyttelse, dog med en kortere varighed – 15 år i stedet for de 25 år, der ellers gælder.

Ændringen har til formål at forhindre monopoldannelse blandt producenter af originale reservedele, fremme innovation og give forbrugerne flere valgmuligheder inden for reservedele. Lovgiverne har indført en overgangsperiode på 8 år, så de eksisterende nationale regler for designbeskyttelse af must match-dele vil være gældende frem til den 9. december 2032.

Nyt symbol for registrerede designs

For at gøre det lettere at markedsføre designbeskyttede produkter er symbolet Ⓓ introduceret. Symbolet skal give rettighedshavere mulighed for at gøre omverdenen opmærksom på, at deres produkter er designbeskyttede. Med initiativet forventer lovgiverne desuden, at kendskabet til designregistreringsordninger – både på EU-plan og nationalt – vil øges.

Ændringer på ansøgningsområdet

Det har hidtil været muligt at indgive samlede ansøgninger om registrering af EU-designs (”samregistrering”), hvilket betyder, at flere designs kunne angives i én ansøgning. Dog var kravet, at alle designs i en samregistrering skulle tilhøre samme klasse i den internationale klassifikation af industrielle design (”Locarnoklassifikationen”). 

Med de nye regler fjernes dette krav, så ansøgere fremover kan inkludere op til 50 designs fra forskellige Locarno-klasser i én samlet ansøgning. 

Gebyret for ansøgning om registrering af EU-design forbliver uændret på 350 EUR, mens gebyret for hvert yderligere design i en samregistrering reduceres fra 175 EUR til 125 EUR.

Designindehaveres rettigheder udvides

Designindehaveres rettigheder udvides, så indehavere kan forbyde tredjemand at downloade, kopiere eller stille medie eller software til rådighed med henblik på reproduktion af designet. Denne udvidelse er i praksis særligt relevant for 3D-printteknologier, som kan bruges til fremstilling af ulovlige kopier af beskyttede designs.

Synlighedskravet

For at opnå designbeskyttelse kræves det, at et produkts designelementer er synlige i ansøgningen om registrering. Med de nye regler er det tydeliggjort, at der ikke stilles krav om, at elementerne skal være synlige under normal brug, dvs. når den endelige bruger anvender produktet, for at beskyttelsen kan opretholdes.

En undtagelse gælder dog for sammensatte produkter, hvor komponenterne kun kan opnå designbeskyttelse, hvis de er synlige under normal brug af det pågældende produkt. 

Tidsplan

Både det omarbejdede direktiv (Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2024/2823) og den ændrede forordning om EU-design (Europa-Parlamentets og Rådets forordning 2024/2822) trådte i kraft den 8. december 2024.

Medlemslandene har herefter frem til den 9. december 2027 til at implementere direktivet i deres nationale lovgivning. De fleste af forordningens bestemmelser vil gælde fra 1. maj 2025.

Brug for hjælp?

Har du spørgsmål til designreformen eller ønsker du råd til beskyttelse og håndhævelse af dine designrettigheder? Vores specialister står klar til at rådgive om alt inden for designrettigheder. 

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.