Regulering af platformsarbejde
Platformsarbejde er i fremvækst. Den teknologiske udvikling gør, at flere og flere arbejdsopgaver formidles via digitale platforme.
EU-Kommissionen har anslået, at de digitale arbejdsplatforme frem mod 2025 vil beskæftige 43 millioner europæere mod 28 millioner i dag.
Den 9. december 2021 fremsatte EU-Kommissionen derfor et direktivforslag til en fælles europæisk lovgivning på området. Formålet med forslaget er at forbedre arbejdsvilkårene for platformsarbejde bl.a. ved at sikre korrekt fastsættelse af deres beskæftigelsesstatus. Direktivforslaget er ikke vedtaget endnu.
Før sommerferien mødtes EU’s beskæftigelsesministre dog til et rådsmøde i Luxemburg om forslaget, hvor der var et flertal til regulering af platformsarbejde i EU. Det næste step mod en regulering er forhandlinger ved Europa-Parlamentet.
I Danmark har den danske regering med reformudspillet ”Danmark kan mere I” i september 2021 også præsenteret flere tiltag, der bl.a. skal regulere platformsarbejde i Danmark. Beskæftigelsesministeriet har i marts 2023 desuden publiceret en juridisk ekspertrapport, der belyser de centrale arbejdsretlige problemstillinger, der knytter sig til platformsarbejde og anden atypisk beskæftigelse.