Networking i advokatbranchen: Det skal du vide som jurastuderende

Blandt jurastuderende hører man ofte om vigtigheden af networking. Men det kan være lidt svært at fastlægge, hvad networking helt præcist indebærer, og hvilken betydning det egentlig har i praksis. I denne artikel har jeg derfor spurgt både en advokat og en tredjeårsfuldmægtig om vigtigheden af networking, hvordan det kommer til udtryk i hverdagen, og hvilke erfaringer de har gjort sig.

Blandt jurastuderende hører man ofte om vigtigheden af networking. Men det kan være lidt svært at fastlægge, hvad networking helt præcist indebærer, og hvilken betydning det egentlig har i praksis. I denne artikel har jeg derfor spurgt både en advokat og en tredjeårsfuldmægtig om vigtigheden af networking, hvordan det kommer til udtryk i hverdagen, og hvilke erfaringer de har gjort sig.

Da jeg selv begyndte på jurastudiet, hørte jeg ofte, at networking var nøglen til at åbne døre i min karriere. Men jeg vidste ærligt talt ikke helt, hvad det betød i praksis. Hvordan netværker man egentlig, når man ikke har noget erfaring – og måske knap nok ved, hvad man vil? Er det overhovedet noget for os, der ikke ser os selv som super ekstroverte?

For at blive klogere har jeg talt med Henrik, som er partner, og Sofia, der er fuldmægtig. Begge peger på, at networking ikke kun handler om at være udadvendt – men om noget helt andet.

Hvorfor networking?

Mit første spørgsmål var meget simpelt: Er networking vigtigt?

For Henrik Meden, der er partner og advokat i Fast Ejendom hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, er svaret herpå meget klart:

”Absolut, networking er essentielt. Relationer er den stærkeste valuta i erhvervslivet. Det handler ikke bare om at udveksle visitkort, men om at opbygge relationer – ofte over lang tid -, der på sigt kan føre til samarbejde, nye idéer, muligheder og så selvfølgelig generere noget omsætning.”

Ifølge Henrik er det vigtigt at opbygge ægte og værdiskabende relationer, og ens evne til at netværke vil mange gange komme til at afgøre, hvilke muligheder der åbner sig for en, uanset om man er studerende eller erfaren i branchen.

Sofia Dall Mandix, der er advokatfuldmægtig i Corporate, Finance og M&A hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, beskriver også vigtigheden af networking, som for hende har været uvurderligt for at finde vej i karrieren. Sofia har eksempelvis været en del af et netværk, hvor hun fik tilknyttet en mentor, som hun kunne sparre med i forhold til karriere. For hende har det været afgørende at have en lyttende sparringspartner, der kan se tingene udefra og give klare råd.

Jeg har selv haft følelsen af, at jeg som studerende måske ikke har haft så meget at bidrage med i forhold til networking.

Det kan i starten godt virke intimiderende at networke, og følelsen af, at man måske ikke har så meget at bidrage med, er noget, som Sofia godt kan genkende fra dengang, hun selv var studerende. Sofia understreger dog, at man sagtens kan bidrage med andre ting end erfaring.

”Hvis du f.eks. er iblandt en masse erfarne til et netværksmøde eller et andet arrangement, kan du altid bidrage med din nysgerrighed. De fleste synes, at det er fedt, at man er interesseret i, hvad de laver.”

Ifølge Sofia er det vigtigt at springe ud i det med et åbent sind, og ikke gå ind til det med de helt store forventninger. Det handler om at plante nogle frø og se, om det giver noget på den lange bane.

For Henrik har det krævet øvelse at netværke på en autentisk måde, men som han understreger – jo mere man gør det, desto lettere bliver det. Henrik beskriver, at han i starten har tænkt: ”jeg kan da ikke sælge noget som helst?”. Det var ikke fordi, han var nervøs for at række ud til fremmede, men når han gjorde, havde han da i baghovedet, at der sikkert var nogen, der havde mere erfaring eller viden, end han havde. Dog har Henrik med tiden opdaget, hvor værdifuldt det kan være at tage initiativ og opbygge relationer med mennesker, der deler ens interesser – og så kan man lige så godt springe ud i det.

Networking i praksis

Jeg har selv tænkt over, hvordan networking passer ind i en travl hverdag i advokatbranchen. Derfor har jeg spurgt ind til, hvordan Henrik og Sofia gør i praksis. De lægger begge vægt på, at det handler om prioritering, når det kommer til at networke.

For Sofia er det vigtige at få planlagt tingene og sat dem i kalenderen, så det på den måde bliver prioriteret. Sofia har både aftaler, der omhandler kvartalsmæssige netværksmøder, f.eks. med en oplægsholder og fagligt indhold, men hun har også kaffeaftaler, som kan ligge både før og efter arbejde.

Når jeg tænker på networking, forestiller jeg mig ofte store arrangementer eller forskellige møder, der tager lang tid og derfor er svært at få indarbejdet i en i forvejen pakket kalender, men Sofia understreger, at det ikke altid behøver at være det helt store, men at det handler om at få det til at passe ind.

Henrik sørger både for at være synlig og engageret på LinkedIn, f.eks. ved at dele faglige indsigter, kommentere på andres opslag og tage kontakt til relevante personer. Han understreger også vigtigheden af at følge op på sine kontakter på LinkedIn, da relationer skal plejes. For Henrik handler det nogle dage om 10-15 minutter på LinkedIn, og andre dage er det en time til et netværksarrangement. 

”For mig har det handlet om at gøre det til en vane og ikke lade det blive en opgave, der bliver overset. Det kan være i små bidder gennem dagen – f.eks. mens jeg venter på et møde.”

Men hvordan netop LinkedIn passer ind i forbindelse med networking, og om det reelt gør en forskel i praksis, er en overvejelse, der har afholdt mig fra selv at bruge platformen mere aktivt allerede under studietiden.

Henrik fortæller i den forbindelse, at LinkedIn har været en gamechanger for ham. Det har spillet en stor rolle og været en afgørende platform for udviklingen af hans forretning. Han understreger dog, at det kræver, at man er oprigtig og fagligt velfunderet i sine opslag og henvendelser. Ifølge Henrik handler det om at dele viden, skabe værdi og engagere sig i andres indhold.

”Når du gør det konsistent og ærligt, opbygger du et stærkt netværk, der vil åbne døre for dig. Det er for mig at se et uundværligt værktøj til at finde relevante personer og holde kontakten med eksisterende relationer.”

Henrik nævner, at det også kan være godt at holde fast i sine relationer fra studietiden, da de kan blive guld værd senere i livet. Henrik lægger vægt på, at man skal være tålmodig og give relationerne tid til at udvikle sig, da det tager tid at opbygge et netværk. 

Set i bakspejlet og det jeg tager med videre

Jeg har spurgt Henrik og Sofia ind til de erfaringer, de har gjort sig, og om de ville have ændret på noget, hvis de kunne.

For Henrik handlede de første skridt i starten af hans karriere meget om at ”sælge” ham selv – både i forhold til hvem han var og hvad han selv, afdelingen og huset kunne. Nu handler det mere om at være en værdifuld sparringspartner samtidig med, at Henrik vedligeholder og fortsat opbygger relationer. Han har også med tiden lært at være tålmodig.

”Du kan ikke forvente, at det sker hurtigt – der er ofte tale om lange, seje træk.”

Hvis Sofia skulle have gjort noget anderledes, så var det at starte med networking tidligere. Her pointerer hun, at der er mange studenternetværk, også uden for det juridiske felt, f.eks. i forhold til karriereudvikling eller ledelse.

Networking kan åbne mange døre og kommer til at være en vigtig del af hverdagen og arbejdslivet for mange jurastuderende i løbet af deres karriere. Selvom networking i høj grad handler om at tale med mennesker og skabe forbindelser, er det ud fra det, Henrik og Sofia har beskrevet, dog ikke mit indtryk, at man behøver at være ekstrovert eller frembrusende for at kunne trives med at networke. Det vigtigste er at være oprigtig og autentisk – og så holde fast i de relationer, man opbygger.

Ud fra Henrik og Sofias erfaringer, er der flere ting, som jeg har lært, og som jeg selv vil tage med videre, når jeg skal til at prøve kræfter networking:

Vær åben og imødekommende – Det er vigtigt at være åben for at tale med mennesker. Man har altid noget at bidrage med. Det er ikke nødvendigvis erhvervsmæssig erfaring man bidrager med, man kan også komme med andre ting som nysgerrighed. Man skal dog huske at være oprigtigt nysgerrig – det fungerer kun, hvis det er ægte.

Starte i det små – Man kan starte med at tage til faglige arrangementer, hvor det er lidt mere løst, og dukke op til lidt forskellige ting. Det kan her være en god idé at tage en studieven med, så er det måske også lidt nemmere at være oprigtig.

Følg op og plej dine relationer – Det er ikke nok at møde en person én gang. Send en besked efter en samtale, hold kontakten løbende, og find måder at være i dialog på. De stærkeste netværk er dem, der bliver vedligeholdt. 

Find andre perspektiver – Man skal ikke være bange for at søge uden for det juridiske felt, da der er mange andre perspektiver at hente. Det er godt at have et netværk med personer fra andre faglige baggrunde for at finde ud af, hvordan de arbejder. I den forbindelse kan man altid bruge LinkedIn til at connecte med personer, man finder interessante, både inden og uden for det juridiske felt.

Hos Poul Schmith/Kammeradvokaten ønsker vi også at bidrage til netværk allerede i studentertiden – både mellem vores juridiske specialister og de studerende, men også de studerende imellem. Hvis du er interesseret i at blive en del af et netværk, hvor du både møder andre jura- og erhvervsjurastuderende, men også inviteres til eksklusive arrangementer, kan du ansøge om at blive en del af vores Talentnetværk her: Talentnetværk for studerende på jura og erhvervsjura - Ansøg her.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.