Da jeg selv begyndte på jurastudiet, hørte jeg ofte, at networking var nøglen til at åbne døre i min karriere. Men jeg vidste ærligt talt ikke helt, hvad det betød i praksis. Hvordan netværker man egentlig, når man ikke har noget erfaring – og måske knap nok ved, hvad man vil? Er det overhovedet noget for os, der ikke ser os selv som super ekstroverte?
For at blive klogere har jeg talt med Henrik, som er partner, og Sofia, der er fuldmægtig. Begge peger på, at networking ikke kun handler om at være udadvendt – men om noget helt andet.
Hvorfor networking?
Mit første spørgsmål var meget simpelt: Er networking vigtigt?
For Henrik Meden, der er partner og advokat i Fast Ejendom hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, er svaret herpå meget klart:
”Absolut, networking er essentielt. Relationer er den stærkeste valuta i erhvervslivet. Det handler ikke bare om at udveksle visitkort, men om at opbygge relationer – ofte over lang tid -, der på sigt kan føre til samarbejde, nye idéer, muligheder og så selvfølgelig generere noget omsætning.”
Ifølge Henrik er det vigtigt at opbygge ægte og værdiskabende relationer, og ens evne til at netværke vil mange gange komme til at afgøre, hvilke muligheder der åbner sig for en, uanset om man er studerende eller erfaren i branchen.
Sofia Dall Mandix, der er advokatfuldmægtig i Corporate, Finance og M&A hos Poul Schmith/Kammeradvokaten, beskriver også vigtigheden af networking, som for hende har været uvurderligt for at finde vej i karrieren. Sofia har eksempelvis været en del af et netværk, hvor hun fik tilknyttet en mentor, som hun kunne sparre med i forhold til karriere. For hende har det været afgørende at have en lyttende sparringspartner, der kan se tingene udefra og give klare råd.
Jeg har selv haft følelsen af, at jeg som studerende måske ikke har haft så meget at bidrage med i forhold til networking.
Det kan i starten godt virke intimiderende at networke, og følelsen af, at man måske ikke har så meget at bidrage med, er noget, som Sofia godt kan genkende fra dengang, hun selv var studerende. Sofia understreger dog, at man sagtens kan bidrage med andre ting end erfaring.
”Hvis du f.eks. er iblandt en masse erfarne til et netværksmøde eller et andet arrangement, kan du altid bidrage med din nysgerrighed. De fleste synes, at det er fedt, at man er interesseret i, hvad de laver.”
Ifølge Sofia er det vigtigt at springe ud i det med et åbent sind, og ikke gå ind til det med de helt store forventninger. Det handler om at plante nogle frø og se, om det giver noget på den lange bane.
For Henrik har det krævet øvelse at netværke på en autentisk måde, men som han understreger – jo mere man gør det, desto lettere bliver det. Henrik beskriver, at han i starten har tænkt: ”jeg kan da ikke sælge noget som helst?”. Det var ikke fordi, han var nervøs for at række ud til fremmede, men når han gjorde, havde han da i baghovedet, at der sikkert var nogen, der havde mere erfaring eller viden, end han havde. Dog har Henrik med tiden opdaget, hvor værdifuldt det kan være at tage initiativ og opbygge relationer med mennesker, der deler ens interesser – og så kan man lige så godt springe ud i det.