Ny dom om lokalplanbestemmelse om materialevalg

Retten i Sønderborg har afgjort, at der i en lokalplan kan vedtages bestemmelser om materialevalg, så længe der ved vedtagelsen ikke er varetaget andre end saglige planlægningsmæssige hensyn.

Retten i Sønderborg har afgjort, at der i en lokalplan kan vedtages bestemmelser om materialevalg, så længe der ved vedtagelsen ikke er varetaget andre end saglige planlægningsmæssige hensyn.

Sagens baggrund

I sagen havde Tønder Kommune vedtaget en ny lokalplan for et sommerhusområde på Rømø. I lokalplanen var der vedtaget en bestemmelse om, at vinduer, døre, porte og glaspartier udføres i træ eller træ/alu. Der havde ikke tidligere været krav til materialevalg til døre og vinduer i lokalplanområdet. 

Sagsøger klagede over kommunens vedtagelse af lokalplanen til Planklagenævnet. Her fandt nævnet, at der var saglige og planlægningsmæssige hensyn bag vedtagelsen af lokalplanbestemmelsen.

Byretssagen

Planklagenævnets afgørelse blev indbragt for domstolene, som under hensyn til sagens karakter blev behandlet af 3 dommere, jf. retsplejelovens § 12, stk. 3, nr. 1. 

Sagsøger gjorde under sagen gældende, at lokalplanbestemmelsen om materialevalg ikke har hjemmel i planlovens § 15, stk. 2, nr. 7, og at bestemmelsen ikke er saglig og planlægningsmæssig begrundet, bl.a. fordi der ikke er nogen visuel forskel mellem plastvinduer, træ/alu-vinduer og trævinduer.

Retten fandt, at Planklagenævnet havde inddraget samtlige retligt relevante bestemmelser i sin afgørelse samt foretaget en korrekt juridisk vurdering af hjemmelsspørgsmål. Retten fandt endvidere, at de konkrete afvejninger eller æstetiske og visuelle hensyn, der måtte danne grundlag for lokalplanens nærmere bestemmelse om materialevalget i form af træ og aluminium henhører under de politiske beslutningstageres kompetence og kan ikke gøres til genstand for en retlig prøvelse, så længe der ved vedtagelsen af bestemmelsen ikke er varetaget andre end saglige og planlægningsmæssige hensyn, og så længe bestemmelsen ikke er mere vidtgående og detaljeret, end planlovens § 15, stk. 2, nr. 7 giver hjemmel til. 

Sagen er anket til Vestre Landsret.

Sagen blev varetaget af Britta Moll Bown, Josephine Fie Legarth og Freja Aahøj.

Læs mere om vores rådgivning inden for miljø og planlægning.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.