Barselsvilkår for regnbuefamilier, soloforældre og forældre til tvillinger, trillinger mv.

Nye barselsregler, der skal forbedre orlovsmuligheder for forældre i utraditionelle familiekonstellationer er for nyligt trådt i kraft, og lovforslag med særlige regler for tvillingeforældre mv. er netop fremsat. Bliv klogere på barselsreglerne for LGBT+ familier, soloforældre og forældre til tvillinger, trillinger og firlinger her.

Nye barselsregler, der skal forbedre orlovsmuligheder for forældre i utraditionelle familiekonstellationer er for nyligt trådt i kraft, og lovforslag med særlige regler for tvillingeforældre mv. er netop fremsat. Bliv klogere på barselsreglerne for LGBT+ familier, soloforældre og forældre til tvillinger, trillinger og firlinger her.

NYE BARSELSREGLER

I 2022 blev barselsloven ændret med det formål at gennemføre dele af EU’s direktiv 2019/1158 om balance mellem arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner (orlovsdirektivet) og udmønte den politiske aftale af 26. oktober 2021 om ligestilling af orlovsrettigheder mellem forældre og øremærket orlov.

Lovændringen indebar bl.a. implementering af en 24-24-model og øremærket forældreorlov, som skulle understøtte ligestilling af orlovsrettigheder mellem forældre.

De fleste ændringer trådte i kraft i sommeren 2022, men sidste del, som giver LGBT+-familier og soloforældre bedre muligheder for orlov, trådte først i kraft i december 2023 med virkning for forældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere.

Du kan læse mere om lovændringen og indførelsen af øremærket orlov i vores tidligere nyhed her.

I denne nyhed ser vi nærmere på de regler i barselsloven, som netop har fået virkning fra 1. januar 2024, samt gældende og kommende regler for forældre til tvillinger, trillinger mv., hvor et nyt lovforslag netop er blevet fremsat.

LGBT+ FAMILIER

Med den politiske aftale af 26. oktober 2021 tilkendegav aftaleparterne, at der var enighed om, at LGBT+ familiers orlovsmuligheder skulle forbedres, så personer, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet, får mulighed for at tage del i orloven og dermed får mulighed for at skabe en tidlig og reel tilknytning til barnet.

Af bemærkningerne til lovændringen fremgår, at LGBT+ familier skal forstås som familier med børn, hvor forældrene danner par med en af samme køn, og hvor der kan være flere, der har eller er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet.

Ønsket om en mere tidssvarende retsstilling for LGTB+ familier har udmøntet sig i barselsloven, så et barns retlige forældre kan overdrage ikke-øremærkede orlovsuger og dagpengerettigheder til såkaldte ”sociale forældre”.

Lovændringen betyder, at sociale forældre vil blive ligestillet med retlige forældre i relation til muligheden for at få overdraget orlov. Det betyder samtidig, at en social forælder ikke vil kunne få overdraget de uger, der er øremærket til retlige forældre. Sociale forældre vil derfor alene få ret til orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overdrage hele eller dele af sin overdragelige orlov.

Afgrænsningen af ”sociale forældre”

En social forælder i barselslovens forstand omfatter en forælders ægtefælle eller samlever, en kendt doner eller dennes ægtefælle eller samlever, der er tiltænkt en forældrelignende relation til barnet, og som ikke er barnets forælder efter barselsloven.

I lovbemærkningerne er det nærmere præciseret, at en ”samlever” er som en, der har levet i et ægteskabslignende forhold med en forælder eller kendt doner i mindst 2 år på tidspunktet for orlovens begyndelse.

Afgrænsningen af personkredsen tager sigte på LGBT+-familier og er foretaget for at understøtte, at rettigheder efter barselsloven kan udnyttes af personer, der har en forældrelignende relation til et barn. Af lovbemærkningerne fremgår desuden, at afgrænsningen er foretaget, så Udbetaling Danmark på baggrund af objektive kriterier kan afgøre, om betingelserne for at være omfattet af personkredsen er opfyldt.

SOLOFORÆLDRE

Soloforældre har ret til 46 orlovsuger efter fødslen. Med virkning fra 1. januar 2024 har soloforældre mulighed for at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem. Formålet med lovændringen er, at soloforældre kan blive aflastet i den første tid med barnet samt at sikre, at en enlig forælder ikke behøver at være eneste omsorgsperson.

Lovændringen bunder i et ønske om at forbedre orlovsmulighederne for enlige forældre, hvor der fra starten af barnets liv ikke er en anden forælder, f.eks. hvis barnet er fået ved hjælp af assisteret reproduktion med en ukendt donor, en udenlandsk surrogatmor, ved eneadoption eller i situationer, hvor den anden forælder er død.

Reglerne indebærer, at en solomor, der er lønmodtager, kan overdrage op til 27 uger til et nærtstående familiemedlem, mens en solofar kan overdrage op til 35 uger.

Nærtstående familiemedlem

Et nærtstående familiemedlem er i lovens forstand forælderens egne forældre, voksne søskende eller – hvis den anden forælder er død – dennes forældre eller voksne søskende.

Familiemedlemmet skal opfylde de samme krav i barselsloven, som en retlig forælder ift. varsling af arbejdsgiver og opfyldelse af beskæftigelseskrav for at få ret til fravær og barselsdagpenge.

FORÆLDRE TIL TRILLINGER OG FIRLINGER MV.

I januar 2023 blev der indført ret til 26 ugers ekstra orlov med barselsdagpenge for forældre, der får tre eller flere børn ved samme fødsel.

Orloven skal holdes inden for 18 måneder efter fødslen, men forældrene kan selv aftale fordelingen af de ekstra uger mellem sig. Forældrene kan således f.eks. vælge, at de hver afholder 13 uger, eller at den ene afholder alle 26 uger.

Fra 1. maj 2024 bliver reglerne dog ændret.

KOMMENDE REGLER FOR TVILLINGEFORÆLDRE MV.

Med finansloven for 2023 blev det aftalt, at også tvillingeforældre skal have ret til 26 ugers ekstra orlov.

Lovforslaget, som udmønter denne aftale, er netop blevet fremsat den 17. januar 2024 med forventet ikrafttrædelse fra 1. maj 2024.

Med lovforslaget skal de ekstra ugers orlov – modsat de gældende regler for trillingeforældre – tildeles forældrene som øremærkede uger, så hver forælder får ret til 13 ekstra uger, uden mulighed for at overdrage orloven til den anden retlige forælder. Ugerne skal desuden være afholdt inden for et år.

De nye regler kommer til at gælde for alle forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel, og kommer dermed til at erstatte de gældende regler for trillingeforældre mv., som trådte i kraft i januar 2023.

Vi følger den videre behandling af lovforslaget.

ANBEFALING

Du bør som arbejdsgiver være opmærksom på, at personkredsen med de nye regler udvides. Hvis I ikke allerede har indarbejdet ændringerne, bør I overveje, hvordan det håndteres, når en medarbejder som social forælder eller nærtstående familiemedlem får overdraget orlov, f.eks. som bedsteforælder eller søskende til en retlig soloforælder.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.