NYT OM HVORNÅR EN BORTVISNINGEN FÅR VIRKNING
Højesteret har den 3. september 2024 taget stilling til, hvornår en bortvisning af en offentligt ansat, hvor der skal foretages partshøring, kan tillægges virkning.
Efter afgørelsen i landsretten blev der givet tilladelse til anke af sagen til Højesteret
Dommen fra Højesteret er vigtig, da både by- og landsretten var nået til et andet resultat.
DEN KONKRETE SAG
Sagen vedrører en omsorgsmedhjælper, A, som siden 2009 havde været ansat på et botilbud i en kommune. Den 18. marts 2021 opstod der episode på arbejdspladsen, hvor A i forbindelse med en konflikt med en kvindelig kollega greb hårdt fat i kollegaens nakke og fastholdt grebet i cirka 30 sekunder. Kommunen blev opmærksom på hændelsen den 23. marts 2021, og A blev samme dag suspenderet fra sin stilling.
Den 24. marts 2021 blev A indkaldt til en tjenstlig samtale, som blev afholdt den 25. marts 2021. Under samtalen benægtede A den beskyldte adfærd, og hans advokat anmodede om aktindsigt i sagen.
Den 26. marts 2021 modtog A et partshøringsbrev fra kommunen, hvor det blev meddelt, at man påtænkte at bortvise ham med virkning fra dags dato, og at han indtil videre var fritaget for tjeneste. A anmodede om udsættelse af høringsfristen, som blev imødekommet, og fristen blev forlænget til den 8. april 2021.
På baggrund af A’s indsigelser blev der foretaget yderligere undersøgelser, hvorefter A den 15. april 2021 modtog en skriftlig meddelelse om, at han var bortvist med virkning fra den 26. marts 2021 (datoen for høringsbrevet).
A’s fagforening indledte herefter en sag mod kommunen med krav om betaling af løn for perioden mellem den 27. marts og den 15. april 2021 samt godtgørelse for uberettiget bortvisning. Kommunen nedlagde påstand om frifindelse.