EU-Domstolen: Et fundament er ikke en bygning

EU-Domstolen har i dom af 7. november 2024 taget stilling til, om et fundament til en beboelsesbygning udgør en bygning eller eventuelt en del af en bygning i momsmæssig forstand. Domstolen fastslog, at dette ikke er tilfældet.

EU-Domstolen har i dom af 7. november 2024 taget stilling til, om et fundament til en beboelsesbygning udgør en bygning eller eventuelt en del af en bygning i momsmæssig forstand. Domstolen fastslog, at dette ikke er tilfældet.

Er et fundament en bygning eller en del af en bygning i momsmæssig forstand?

Sagen, der verserer ved Vestre Landsret som første instans, udspringer af, at et interessentskab havde solgt nogle grunde, hvorpå der på leveringstidspunkterne var støbt fundamenter til beboelsesbygninger. Sagen rejser spørgsmålet, om der i momsmæssig henseende var tale om leveringer af bygninger med tilhørende jord eller leveringer af byggegrunde. Det afgørende herfor er, om et fundament må anses for en ”bygning” eller ”en del af en bygning” i momsmæssig forstand.

EU-Domstolens dom

Under retssagens forberedelse har Vestre Landsret forelagt et præjudicielt spørgsmål for EU-Domstolen om forståelsen af det momsretlige bygningsbegreb, hvilket beror på en fortolkning af artikel 12 i momssystemdirektivet. 

Domstolen har nu besvaret det stillede spørgsmål med, at artikel 12 skal fortolkes således, at en transaktion i form af levering af en grund, hvorpå der på tidspunktet for denne levering udelukkende er opført et fundament til en beboelsesbygning, udgør levering af en ”byggegrund” i denne artikels forstand. 

Domstolen udtalte, at direktivet som udgangspunkt definerer bygningsbegrebet bredt som ”enhver grundfast konstruktion”, og at det således ikke kan udelukkes, at en sådan definition, isoleret set, ville kunne fortolkes således, at den omfatter fundamenter. 

Domstolen bemærkede også, at et fundament til en bygning er ét af de elementer, der udgør en bygning, og derfor, efter en almindelig sproglig forståelse, kan siges at udgøre en ”del af en bygning” som nævnt i direktivet.

Når Domstolen så alligevel kom frem til, at et fundament ikke kan anses for en ”bygning” eller en ”del af bygning”, skyldes det, at direktivet henviser til den ”første indflytning” som kriterium for, hvornår en bygning er ’ny’. Kriteriet sigter ifølge Domstolen til den første gang, bygningens ejer eller lejer tager bygningen eller en del af bygningen i brug, dvs. det tidspunkt, hvor bygningen eller en del af bygningen forlader produktionsprocessen og bliver et forbrugsgode. Ifølge Domstolen kan der være tale om levering af en ”del af bygning”, når f.eks. en bygning bestående af lejligheder leveres etapevis.
 
Domstolen henviste dernæst til, at et fundament ikke gøres til genstand for en ”indflytning”, og at støbningen af et fundament ikke markerer afslutningen på en byggeproces. Derfor kan et fundament ikke anses for en ”bygning” eller en ”del af bygning” i momsmæssig forstand. 

Domstolen har nu i en række domme taget stilling til forståelsen af det momsretlige bygningsbegreb. Det gælder f.eks. afgrænsningen mellem en momsfritaget levering af en ’gammel’ bygning med tilhørende jord og momspligtig levering af en ”byggegrund” i sag C-71/18, KPC Herning, der angik salg af en ejendom med en lagerbygning, som skulle nedrives efter leveringen. Endvidere har Domstolen vurderet, om tilslutningsarbejder kan anses for en bygning, jf. sag C-299/20, Icade Promotion.

Med bl.a. de nævnte domme og den seneste dom i sagen om fundamenterne har Domstolen præciseret forståelsen og betydningen af det momsretlige bygningsbegreb i relation til en række praktiske transaktionstilfælde inden for området for salg af fast ejendom. Den seneste dom bidrager til en præcisering af bygningsbegrebet og afgrænsningen heraf over for begrebet ”byggegrund”.

Hold dig opdateret: Få juridisk viden og indsigter fra vores eksperter direkte i din indbakke

Når du tilmelder dig vores nyhedsbreve, bliver du opdateret på seneste nyt fra de retsområder, som du ønsker at følge. Du får også adgang til kommende kurser, webinarer og arrangementer – alt sammen designet til at holde dig informeret og ajour. Uanset om du er på udkig efter rådgivning, viden eller netværksmuligheder, er vores nyhedsbreve din nøgle til det hele.