Sagens baggrund
Sagen er en udløber af en højesteretsdom fra 2017, hvorefter det blev slået fast, at det ved deltidssygdom alene er den faktiske fraværstid, der skal medregnes ved opgørelsen af de 120 sygedage. Søn- og helligdage og andre arbejdsfrie dage skal dermed ikke indgå i beregningen, når der er tale om en deltidssygemeldt medarbejder.
Dommen gav lønmodtagersiden mod på at udfordre den gældende praksis for opgørelse af sygedage for fuldtidssygemeldte, hvor det følger af en dom fra Sø- og Handelsretten fra 1950, at ikke kun fravær på arbejdsdage, men også søn- og helligdage, skal medregnes ved opgørelsen af de 120 sygedage.
Sagen blev dermed anlagt af HK med henblik på at få tilsidesat denne retspraksis, som har været fulgt siden 1950.
Lovgrundlag
Det følger af funktionærlovens § 5, stk. 2, at det i en ansættelseskontrakt kan aftales, at medarbejderen kan opsiges med 1 måneds varsel til fratræden ved udgangen af en måned, hvis medarbejderen har oppebåret løn under sygdom i i alt 120 sygedage inden for en 12-måneders periode. Dette er betinget af, at opsigelsen sker umiddelbart efter udløbet af de 120 sygedage, og at medarbejderen fortsat er sygemeldt på opsigelsestidspunktet.
Det fremgår ikke af hverken funktionærloven eller dens forarbejder, hvordan fraværet skal opgøres.