Generelt om arbejdsvægring
Ansættelsesforholdets primære kerneydelser er, at medarbejderen stiller sin arbejdskraft til rådighed for arbejdsgiveren, mod at arbejdsgiveren betaler medarbejderen det aftalte vederlag.
Tilbageholder medarbejderen sin arbejdsydelse uden at have lovligt forfald, er der tale om arbejdsvægring - og som udgangspunkt også væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet. Ønsker arbejdsgiveren at bringe ansættelsesforholdet til ophør som følge af medarbejderens arbejdsvægring, bør arbejdsgiveren først gøre medarbejderen opmærksom på konsekvenserne ved ikke at påtage sig arbejdet.
Medarbejderen kan dog efter omstændighederne være berettiget til at standse arbejdet. Det kan f.eks. være tilfældet, hvis arbejdet medfører en risiko for medarbejderens sikkerhed og sundhed, medarbejderens personlige integritet krænkes, eller medarbejderen sættes til at udføre opgaver, der ligger uden for dennes arbejdsbeskrivelse eller normale arbejdsområde.
Sagens tema
Sagen drejede sig om en medarbejder, som efter den almindelige arbejdstids ophør havde nægtet at arbejde over, da han skulle skynde sig hjem og passe sine børn. Medarbejderen blev som følge heraf bortvist af sin arbejdsgiver.
Der var mellem parterne i sagen uenighed om en række omstændigheder. Der var bl.a. uenighed om, hvordan medarbejderen havde opført sig ved episoden, hvor han havde nægtet overarbejde. Arbejdsgiveren var af den opfattelse, at medarbejderen havde råbt, bandet og handlet subjektivt dadelværdigt. Der var også uenighed om, hvorvidt arbejdsgiveren havde oplyst om længden af det forventede overarbejde, og om medarbejderen havde givet arbejdsgiveren en grund til nægtelsen.