Øget fleksibilitet i internationale ansættelsesforhold

Der er til stadighed behov for og efterspørgsel efter international arbejdskraft grundet den lave ledighed på det danske arbejdsmarked. Nye regler for visumfritagelse og arbejdstilladelser skal gøre det mere enkelt for virksomhederne at benytte sig af denne arbejdskraft.

Retssagsdokumenter-skrivebord-kontrakt

Der er til stadighed behov for og efterspørgsel efter international arbejdskraft grundet den lave ledighed på det danske arbejdsmarked. Nye regler for visumfritagelse og arbejdstilladelser skal gøre det mere enkelt for virksomhederne at benytte sig af denne arbejdskraft.

Når man som arbejdsgiver leder efter en international medarbejder, er det afgørende at have styr på reglerne for både visum og arbejdstilladelse.

Derfor er det også væsentligt at vide, at Folketinget i slutningen af november 2023 og i starten af juni 2024 vedtog lovforslag, der har til hensigt at gøre det mere enkelt for virksomheder i Danmark at benytte sig af udenlandsk arbejdskraft.

De vigtigste ændringer er fjernelse og lempelse af krav om dansk bankkonto for visse erhvervsordninger samt tilføjelse af en regel om visumfritagelse for medarbejdere i udenlandske selskaber, som er koncernforbundet med et dansk selskab.

Gældende regler

Udgangspunktet er, at udlændinge skal have arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark, medmindre de er statsborgere i EU eller et andet nordisk land, har tidsubegrænset ophold eller anden opholdstilladelse, hvorefter arbejde i Danmark er tilladt.

Såfremt det er nødvendigt med en arbejdstilladelse, findes der flere såkaldte erhvervsordninger, hvoraf de mest anvendte er:

  • Fast track-ordningen
  • Beløbsordningerne
  • Positivlisterne

Hertil kommer, at der også findes særlige regler om visum til forretningsbesøg og visumfritagelsesregler for blandt andet gæsteundervisere, kunstnere, bestyrelsesmedlemmer og montører mv.

Lovændringen fra november 2023

I slutningen af november 2023 blev der også indført en særlig visumfritagelsesregel for udlændinge, som er ansat i en virksomhed i udlandet, der er koncernforbundet med en dansk virksomhed.

Ordningen gælder, hvis:

  • Den danske koncernforbundne virksomhed har minimum 50 medarbejdere og er registeret i CVR
  • Der er koncernforhold mellem virksomheden i udlandet og virksomheden i Danmark
  • Den udenlandske medarbejder er ansat i det koncernforbundne selskab etableret i udlandet

Visumfritagelsesreglen giver den udenlandske medarbejder mulighed for at indrejse i Danmark og udføre arbejde uden arbejdstilladelse i 15 arbejdsdage i op til to adskilte arbejdsperioder inden for en periode på 180 dage.

Det er virksomheden, der skal kunne dokumentere, at medarbejderen er omfattet af visumfritagelsesreglen, herunder at der er tale om koncernforbudne selskaber.

Fritagelsen gælder dog ikke særlige brancher, herunder bygge- og anlægsbranchen, landbrugsbranchen samt hotel- og restaurantbranchen.

Den nye lovændring fra juni 2024

Det netop vedtagne lovforslag indeholder tre ændringer af reglerne for arbejdstilladelse.

For det første indeholder lovforslaget en mulighed for at få forlænget en opholds- og arbejdstilladelse, der meddeles efter fast track-ordningens såkaldte korttidsspor.

Endvidere indeholder lovforslaget for det andet en udvidelse af jobskiftereglen, således at den også omfatter de situationer, hvor den udenlandske medarbejder ønsker at skifte opholdsgrundlag under et igangværende ansættelsesforhold. Ændringen medfører, at den udenlandske medarbejder vil kunne fortsætte med at arbejde under sagsbehandlingen af ansøgningen om nyt opholdsgrundlag.

Endelig indeholder det vedtagne lovforslag for det tredje en ændring af kravet om dansk bankkonto.

Kravet om dansk bankkonto ophæves helt for forskerordningen og fast track-ordningens almindelige beløbsspor, uddannelsesspor og korttidsspor, mens kravet om dansk bankkonto for de øvrige ordninger udvides fra 90 dage til 180 dage.

Det nye lovforslag træder i kraft allerede den 1. juli 2024.

Hvorfor er det så vigtigt?

Det er afgørende at have styr på reglerne for visum og arbejdstilladelse, inden man som arbejdsgiver ansætter en international medarbejder eller inviterer en forretningsforbindelse på besøg, idet man ellers risikerer, at medarbejderen eller forretningsforbindelsen bliver afvist ved de danske grænser.

Hvis en medarbejder eller en forretningsforbindelse rejser til og arbejder i Danmark uden den fornødne tilladelse, vil man som arbejdsgiver kunne blive straffet med bøde eller fængsel.

Samtidig er det også vigtigt at kunne rådgive den udenlandske medarbejder om de krav, der måtte gælde i forhold til medarbejderen, herunder eventuelle krav om dansk bankkonto.

TILMELD DIG VORES NYHEDSBREVE

Mere end 20.000 personer abonnerer på vores nyhedsbreve og modtager løbende vores juridiske nyheder og publikationer. Nyhedsbrevene giver også et overblik over vores kurser, webinarer og netværksmøder, og fra tid til anden indeholder de information om særlige arrangementer inden for de områder, du interesserer dig for. Vi ser frem til at dele vores viden om juridiske emner med dig.