Gældende regler
Udgangspunktet er, at udlændinge skal have arbejdstilladelse for at arbejde i Danmark, medmindre de er statsborgere i EU eller et andet nordisk land, har tidsubegrænset ophold eller anden opholdstilladelse, hvorefter arbejde i Danmark er tilladt.
Såfremt det er nødvendigt med en arbejdstilladelse, findes der flere såkaldte erhvervsordninger, hvoraf de mest anvendte er:
- Fast track-ordningen
- Beløbsordningerne
- Positivlisterne
Hertil kommer, at der også findes særlige regler om visum til forretningsbesøg og visumfritagelsesregler for blandt andet gæsteundervisere, kunstnere, bestyrelsesmedlemmer og montører mv.
Lovændringen fra november 2023
I slutningen af november 2023 blev der også indført en særlig visumfritagelsesregel for udlændinge, som er ansat i en virksomhed i udlandet, der er koncernforbundet med en dansk virksomhed.
Ordningen gælder, hvis:
- Den danske koncernforbundne virksomhed har minimum 50 medarbejdere og er registeret i CVR
- Der er koncernforhold mellem virksomheden i udlandet og virksomheden i Danmark
- Den udenlandske medarbejder er ansat i det koncernforbundne selskab etableret i udlandet
Visumfritagelsesreglen giver den udenlandske medarbejder mulighed for at indrejse i Danmark og udføre arbejde uden arbejdstilladelse i 15 arbejdsdage i op til to adskilte arbejdsperioder inden for en periode på 180 dage.
Det er virksomheden, der skal kunne dokumentere, at medarbejderen er omfattet af visumfritagelsesreglen, herunder at der er tale om koncernforbudne selskaber.
Fritagelsen gælder dog ikke særlige brancher, herunder bygge- og anlægsbranchen, landbrugsbranchen samt hotel- og restaurantbranchen.